Konkrete indsatser

Som selskab har vi FN’s verdensmål som pejlemærker. Det betyder, at vi tænker bæredygtighed og klima ind i både projekter og drift, alle de steder vi kan

Billede med klimatema

Her følger nogle eksempler på, hvad vi konkret gør for en så bæredygtig og klimavenlig drift som mulig:

  • Klimahus som administrationsbygning ved vandværket

Tårnby Forsynings administrationsbygning på Gemmas Alle 39 er bygget som et klimahus. Ved at genbruge regnvandet til toiletskyl, tøjvask, vanding mm. er det årlige forbrug af drikkevand faldet med cirka 50.000 liter. Derudover er bygningen opvarmet af solceller og en luft/vand varmepumpe. På årsbasis betyder det, at vi sparer miljøet for cirka 5.000 kg CO2. Se video om Klimahuset:

Tårnby Forsynings administrationsbygning på Gemmas Alle 39 er bygget som et klimahus

  • Grønne tage, regnbede og et fordampningsbed

Der er anlagt grønne tage på administrationsbygningen og på renseanlæggets bygning og Energicentralen. Et grønt tag kan optage, afdampe og forsinke en del af den nedbør, der falder. På både vandværket og renseanlægget er der desuden anlagt regnbede, som mindsker belastningen af kloakkerne og recirkulere nedbør. Fordampningsbedet på renseanlægget ligner ved første øjekast et helt almindeligt regnbed, der også findes ved administrationsbygningen på Gemmas Alle. Fordampningsbedet har dertil fået indlagt en vandtæt membran i bunden, så der ikke kan ske nedsivning – kun en fordampning. 

Billede af fordampningsbedet fra venstre
Klima

Tårnby har udfordringer med frakobling af regnvand som følge af højtstående grundvand, meget lerholdig jord og forurening. Det vil sige, at der er områder i kommunen, hvor det enten er svært at få det afkoblede regnvand til at sive ned i jorden, som ved et almindeligt regnbed, eller hvor det slet ikke er tilladt at nedsive på grund af forurenet jord

  • 'Hygiejnisering' af vandet på renseanlægget

På Tårnby Forsynings renseanlæg benyttes et særligt hygiejniseringsanlæg, som betyder, at der i stedet for drikkevand i langt højere grad kan bruges såkaldt teknisk vand i renseprocessen. Vi brugte før anlægget cirka 35.000 m3 årligt og bruger nu kun mellem 100–120 m3 om måneden. Derved spares en masse drikkevand, som ellers ville være både dyrt og et ressourcespild.

  • Solceller på renseanlægget

På renseanlægget i Kastrup er der etableret to solcelleanlæg. Det ene er på 678 m2, som består af 414 solcellepaneler, der kan producere 91 MWh om året. Det andet på 586,5 m2, som består af 364 paneler, der kan producere 93 MWh strøm om året. Med begge anlæg i drift kan renseanlægget producere 184 MWh strøm om året. Det svarer til elforbruget for cirka 35-40 parcelhuse. Se den aktuelle produktion

  • 'Beluftning' af bioreaktor 

I den biologiske proces i renseanlæggets bioreaktor blæses luft op gennem spildevandet for at omsætte næringsstofferne og det organiske materiale. Elforbruget til denne såkaldte 'beluftnings'-proces er stort, og vi er derfor i gang med at udskifte de gamle turboblæsere med nogle nye blæsere, som bruger mindre strøm. I 2021 vil vi dertil udbygge bundbeluftningen i bioreaktoren, så kapaciteten på renseanlægget øges. Samtidig optimeres luftrørføringen, så vi bedre kan styre, hvor der skal luftes, og hvor meget luft der skal tilføres. Dette sparer strøm.

  • Pumpestationer optimeret

De store pumpestationer rundt omkring i kommunen er blevet optimeret og droslet ned, så der kun køres med en lille pumpe 80 procent af tiden. Dette har medført en stor besparelse på strøm.

  • Unik, grøn og smart energicentral

Energicentralen er en kombination af en kølelagertank og spildevandsenergi med fjernkøling og fjernvarme i ét anlæg, hvor synergierne udnyttes optimalt. Det, der gør anlægget unikt og til det smarteste af sin art i verden, er den indbyggede mulighed for automatisk at kunne købe strøm og sætte gang i anlæggets pumper, når det er grønnest og mest rentabelt. Det er desuden muligt at akkumulere energien i køletanken til senere brug.

Klima
Billede af Energicentralen

Et nyt energianlæg på Tårnby Renseanlæg leverer både fjernvarme og fjernkøling. Anlægget, som Rambøll har idéudviklet og designet på vegne af Tårnby Forsyning, er til stor fordel for både samfundsøkonomi, CO2-regnskab og virksomhederne i det nye erhvervsområde Scanport.

  • Flere elbiler

For at begrænse brug af fossilt brændstof, har selskabet en række elbiler, som kan benyttes i forbindelse med arbejdet på renseanlægget. Vi har også flere gasbiler. De gamle udskiftes løbende, som et led i selskabets ambition om at være helt CO2- og klimaneutral i 2030.

Billede af elbiler
Bæredygtighed

Som et led i vores grønne selskabsstrategi er vi ved at udskifte bilparken til eldrevne modeller

  • Vandets vej og ressourcebevidsthed

Som et led i vores besøgstjeneste og eksterne formidling, til blandt andet skoleklasser, har vi et stort fokus på ressourcebevidsthed. Det sker via informationskampagner og under selve besøgene. Læs om formidlingen:

Historien kan ses illustreret på vandværket på Gemmas Alle med billeder kreeret i samarbejde mellem elever fra Nordregårdsskolen