Mere nedbør – mindre vand i kældrene på Vestamager

Klima

Tårnby Forsyning har igennem de sidste 15 år arbejdet målrettet på at reducere de historisk velkendte problemer med oversvømmelser på Vestamager som følge af den høje grundvandsstand og hyppigere og kraftigere regn i forbindelse med klimaforandringerne. De seneste år ser indsatsen ud til at have givet pote

Billede af regn fra tag

I 2007 fik Tårnby Forsyning over 100 henvendelser om oversvømmelser og dårlig afledning af spildevand. Fra 2016 til 2019 har der været mellem 0 og 4 henvendelser årligt.

Bestyrelsesformand er glad, men følger nøje behovet

Einer Lyduch, der er bestyrelsesformand for Tårnby Forsyning, er glad for udviklingen, men understreger, at selskabet fortsat vil arbejde med tætning af kloakledninger og optimering af pumpesystemerne.

”Det er jo svært at afgøre, hvornår man har gjort nok, i en tid hvor klimaet forandrer sig. For tiden går det godt, men i morgen kan det ændre sig. Udviklingen i nedbør og skybrud kan øge presset på systemet på ny. Vi følger derfor nøje behovet og fortætter naturligvis saneringsplanen med tætning af ledninger og en optimering af pumpesystemerne, hvor det giver effekt”, fortæller Einer Lyduch.

Klaus Bäckström Nielsen er civilingeniør i Tårnby Forsyning og har igennem de seneste 14 år arbejdet på indsatsen med afledning af vand på Vestamager:

”Jeg vil gerne slå fast, at en statistik over nogle relativt få år er taknemmelig og vejret er lunefuldt i Danmark. Vi kan derfor naturligvis ikke garantere, at der med en kraftig regnhændelse eller et skybrud ikke kommer flere oversvømmelser på Vestamager. Men vi ser en positiv udvikling på baggrund af vores indsatser, også i Kastrup, og det er vi glade for”, siger Klaus Bäckström Nielsen.

Fakta: I juni 2020 blev det hidtil kraftigste skybrud målt på Vestamager. Det gav ikke anledning til kundehenvendelser omkring afledning af spildevand. Tårnby Forsyning fik 3 opkald vedrørende problemer med vejafvandingen. Desuden var der en henvendelse fra Studsbøl Allé, som skyldtes en teknisk fejl i neddroslingen af en pumpestation.

Billede fra vestamager

Tagvandet fra et enkelt hus kan fylde 100 meter af kloakhovedledningen

Klaus Bäckström Nielsen forklarer, at den høje grundvandsstand på Vestamager betyder, at vandet ikke kan nedsive hurtigt nok. Flere grundejere havde tidligere af nød ført tagvandet på spildevandssystemet/kloakken. Men da tagvandet fra et enkelt hus kan fylde cirka 100 meter af kloakhovedledningen, der løber ude i vejen, bliver den hurtigt oversvømmet. Heldigvis er de fleste af disse forkerte tilslutninger afkoblet. Et andet problem er, at kloakledningerne med tiden er blevet utætte i samlingerne, så grundvandet kan pible ind, hvis grundvandsstanden stiger. Hvis der så kommer et kraftigt regnvejr, løber hele systemet fuldt, og pumpestationerne kan ikke følge med.

”I 2007 havde vi for eksempel en meget våd sommer med meget regn, hvor der kom 207 millimeter på 20 dage. Det fik grundvandsstanden til at stige. Her registrerede vi 111 kundehenvendelser fra Vestamager. I 2014 havde vi et meget vådt efterår, og årsnedbøren måltes til 858 millimeter, hvilket er 200 millimeter over normalen. Det betød, at flere af vores pumpestationer kørte uafbrudt i næsten en uge, og flere kunder kunne ikke trække ud i toiletterne i dagevis”, fortæller Klaus Bäckström Nielsen og fortsætter: ”De mange optimerende tiltag, som vi har udført, har dog haft en positiv effekt på antallet af kundehenvendelser. De seneste 5 år har vi haft mellem 0 og 4 henvendelser modsat tidligere over 100 om året, så det er meget lovende. Dertil har arbejdet med Vestamager også givet afledte effekter, som betyder mindre vand i Kastrup”.

Fakta: Den årlige nedbør i Tårnby er steget med over 100 millimeter siden 1990’erne. Desuden betyder klimaforandringerne, at luften er blevet varmere om sommeren og kan indeholde en større vandmængde. Det betyder en øget hyppighed af skybrud samtidig med, at intensiteten af disse også øges.

Færre overløb

Det er ifølge Klaus Bäckström Nielsen ikke kun på antallet af kundehenvendelser, at der kan måles forbedring.

”Vi kan også se, at renseanlægget har væsentligt færre såkaldte overløb af urenset vand, når det regner meget. Alt sammen eksempler på, at vi har fået frakoblet meget vand fra systemet og bedre kan styre det på vejen til renseanlægget. Alt i alt er det rigtigt godt for grundejerne på Vestamager og for problemer med udledning af urenset spildevand”, siger Klaus Bäckström Nielsen.

Fakta om indsatsen

Hvad har det kostet?

  • I de seneste fire år i perioden 2016 til 2019 har Tårnby Forsyning investeret 12,9 mio. kr. i indsatsen mod oversvømmelser på Vestamager. Ud over dette er der udført strømpeforinger for cirka 3 mio. kr. om året. Dette er dog ikke udelukkende på Vestamager. Tårnby Forsyning fortsætter med saneringsplanen og optimering af kloaksystemet, pumpestationer og tætning af ledninger. Dertil er der også sket en række andre klimatilpasningsprojekter i kommunen, og flere er på vej.​​​​​​

Hvad omfatter Vestamager?

  • Betegnelsen Vestamager omfatter i store træk et område afgrænset af Løjtegårdsvej, Englandsvej, Tømmerupvej og Nøragersmindevej. Området består primært af cirka 4700 parcelhuse samt kolonihaver, institutioner og lidt erhverv.