Vandkvalitet og -analyse

Her kan du finde information om vandkvalitet og vandbehandling samt vores aktuelle kontrolmåling og seneste årsrapport

Billede af vandhane og pige
Billede af prøveglas fra laboratorium
For at følge vandets kvalitet udføres der hvert år analyser i alle boringer, på vandværket samt flere steder på ledningsnettet.

Overordnet konklusion

Drikkevandet i Tårnby overholder de gældende kvalitetskrav og værdier i henhold til de opstillede kontrolprogrammer. Du kan derfor trygt drikke vandet i Tårnby.
Vandet kontrolleres løbende på laboratorium. Kvaliteten af grundvandsboringerne er relativt konstant.

Ved den seneste kontrol i 2022 blev det som de foregående år konkluderet, at drikkevandet overholder alle de gældende kvalitetskrav.

Kort om den seneste kontrol af drikkevandskvaliteten

Indholdet af klorerede opløsningsmidler og nedbrydningsprodukter lå i november 2022 for TCE og cis-DCE på hhv. 0,38 µg/l og 0,13 µg/l, hvilket er under grænseværdien for drikkevand på 1 µg/l.
I oktober 2022 er koncentrationen af DMS 0,038 µg/l ved afgang fra vandværk og er dermed under kvalitetskriteriet på 0,1 µg/l. Derudover er der en enkelt påvisning af 1,2,4-triazol på 0,015 µg/l, hvilket er langt under drikkevandskriteriet på 0,1 µg/l.

Der er i 2022 påvist sum af 22 PFAS-stoffer i en koncentration på 0,0046 µg/l, hvilket er langt under grænseværdien for drikkevand på 0,1 µg/l.

Der er ikke påvist sum af 4 PFAS-stoffer over detektionsgrænsen på 0,2 ng/l. Der er i 2022 ikke påvisninger af øvrige miljøfremmede stoffer i rentvandet ved afgang fra vandværk eller i forbrugers taphane.

I foråret 2023 er en ny drikkevandsbekendtgørelse trådt i kraft i Danmark, og derfor bliver der nu testet for i alt 22 PFAS-stoffer.

Vi analyserer løbende for miljøfremmede stoffer eller bakterier i vandet

Drikkevandet analyseres for en lang række stoffer, som omfatter både de naturligt forekommende stoffer samt bakterier og miljøfremmede stoffer. Derudover følger Tårnby Forsyning udviklingen og foretager løbende en række supplerende undersøgelser for nye stoffer samt analyser for coli og coliforme bakterier for at sikre, at drikkevandet har den ønskede kvalitet.

Alle vandanalyser fra såvel boringer, vandværk og ledningsnet er nærmere omtalt i Årsrapporten, og alle analyseresultaterne kan findes via links i højremenuen.

Læs analyser

Der foretages løbende analyser på vandværket ved DONSlab:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Læs årsrapport

I vores årsrapport kan du læse om vandforsyningsforhold, vandindvinding, grundvandsstand, vandkvalitet og monitorering. Tårnby Forsyning kan producere op til 800.000 m³ drikkevand om året og resten – ca. 2/3 del - køber vi hos HOFOR, der har grundvandsboringer i Nordsjælland. Vandet, som Tårnby Forsyning selv behandler, bliver indvundet fra 10 grundvandsboringer, der alle ligger i nærheden af vandværket og dermed i et område, hvor grundvandet bliver påvirket af både borgere og industri. Alle boringerne er desuden placeret i en meget kalkholdig jordbund, som er kendetegnende for Amager. Vandet pumpes fra 14–32 meters dybde og ledes direkte ind til vandværket. 

Årsrapporterne omhandler både drikkevandskvalitet og grundvandskvalitet.

Indvindingsmængder

Vandmængden, som de enkelte grundvandsboringer kan yde, afhænger af jordbundsforholdene og varierer typisk fra 4-15  pr. time. For at undgå at der trænger saltvand i boringerne, har vandværket kun tilladelse til selv at indvinde 800.000  vand om året, hvilket svarer til en produktion på cirka 90  vand i timen. Boringerne er derfor indstillet til at producere denne mængde i alle døgnets 24 timer året rundt.

Vandbehandling

På vandværket bliver vandet først pumpet til toppen af et iltningstårn, hvor vandet optager ilt fra luften, når det plasker ned af de mange trappetrin. Det høje iltindhold medfører samtidig, at jern- og manganforbindelser, der er naturlige stoffer i grundvandet, ændrer form og udfældes som tungtopløselige forbindelser, der også kaldes okker og kan kendes på den karakteristiske røde farve. For at undgå disse stoffer i drikkevandet renses vandet på åbne filtre, der består af sand i 1-1½ meters dybde, som vandet langsom passerer igennem, inden det bliver pumpet videre ud til forbrugerne.

Grafik med spørgsmålstegn

Her kan du finde svar på spørgsmål om vand

Vandtrappe hvor der iltes vand
Iltningstrappen på Tårnby Forsynings vandværk