Klimatilpasning i Tårnbyhuse giver grønnere og mere æstetiske gårdrum – og mindsker presset på kloaksystemet

Klima

Tårnby Forsyning har i samarbejde med (og på initiativ af) boligorganisationen Tårnbyhuse gennemført projekter med frakobling af regnvand fra kloakkerne i afdelingerne Kastruphuse og Randkløvehuse. Som en bonus har projekterne givet grønnere og mere æstetiske gårdrum

Billede fra Randkløvehuse

Eksempel fra Randkløvehuse.

Håndterer de fremtidige klimaændringer

Projekterne handler overordnet om at foretage klimatilpasning og indtænke bæredygtighed som en integreret del af gårdrummene. Her er der anlagt regnbede, der optager regnvandet og har skabt rum for biodiversitet. Ifølge direktør Torben Hansen har det vist sig som en stor succes, der betyder, at der ikke er sket oversvømmelser, som det tidligere er set.

”Klimatilpasningsprojekterne i vores afdelinger har haft to sigter. Først og fremmest ville vi gerne undgå problemer med vandafledningen, som vi har set det under kraftig regn – og ikke mindst kunne håndtere de fremtidige klimaændringer. Dertil ville vi have, at projekterne indgik i opgraderingen af vores uderum på en æstetisk måde”, fortæller Torben Hansen, direktør i boligorganisationen Tårnbyhuse.

Billede fra Randkløvehuse
Eksempel fra Randkløvehuse.
INFO: Det betyder frakobling af regnvand

Ved frakobling af regnvand kan man mindske et for stort pres på kloaksystemet ved kraftig regn og skybrud, som kan føre til oversvømmelser. Tårnby Forsyning har et særligt fokus på de såkaldt fælleskloakerede områder i Tårnby. Fælleskloakeret betyder, at regnvand og spildevand løber i det samme kloakrør. Det er derfor en fordel i disse områder at forsinke regnvandets vandring fra tage og andre overflader til kloakken. Det kan for eksempel ske med regnbede, grønne tage, underjordiske bassiner, såkaldte faskiner mv. Ofte kan denne frakobling og klimatilpasning sammentænkes med grønne æstetiske overvejelser og understøttelse af biodiversitet. Ved separat kloakering løber regnvand og spildevand i hvert sit rør, som dermed giver et mindre pres ved kraftig ved regn og skybrud.

Grøn æstetik og mere biodiversitet

Direktør for Tårnbyhuse Torben Hansen er blevet positivt overrasket over, hvad frakoblings- og klimatilpasningsprojekterne i boligafdelingerne har medført.

”Vi har blandt andet fundet ud af, at det ikke behøver at være den på papiret pæneste løsning, der giver mest værdi for beboerne. I Kastruphuse for eksempel, har vi valgt et fokus på at understøtte biodiversiteten og ikke så meget på at holde de skarpe grønne kanter. Og det er faktisk kommet bag på mig, hvor godt det er blevet, og ikke mindst, hvor positivt det er modtaget. Så hvorfor bruge en masse energi – og ressourcer – på at sørge for helt skarpe kanter i gårdrummet, hvis det er mere vild natur og biodiversitet, som beboerne gerne vil have. Der er altså sket en generel udvikling her, og den kan vi jo ligeså godt følge med og understøtte som boligorganisation”, fortæller direktøren.

Billede af Torben Hansen
Direktør for Tårnbyhuse Torben Hansen er glad for, hvor gode frakoblingsprojekterne i boligafdelingerne er faldet ud og ikke mindst den positive modtagelse blandt beboerne.

Boligselskaber kan bidrage i stor skala

Hos Tårnby Forsyning er det blevet ’business as usual’ at have fokus på mere natur i byen og tænke biodiversitet ind i selskabets projekter.

”Naturen er presset i byerne, og derfor har vi fokus på at understøtte biodiversiteten i vores projekter. Senest har vi kørt en stor kampagne for vilde haver, der passer rigtigt godt sammen med regnbede. Blandt andet kan man få en del af sit tilslutningsbidrag tilbage, når man frakobler regnvandet på sin grund. Her kan man så lave et regnbed i stedet og give insekter bedre forhold samtidig med, at man mindsker presset på kloakkerne”, fortæller direktør Raymond Skaarup og fortsætter: ”Derfor er samarbejdet med en boligorganisation som Tårnbyhuse også noget, vi sætter stor pris på. De store almene boligorganisationer kan virkelig rykke noget, når de gennemfører grønne frakoblings- og klimatilpasningsprojekter, præcis som dem man har gennemført i Kastruphuse og Randløvehuse. Her forsinkes meget vand, og det giver et mindre pres på kloaksystemet”, fortæller Raymond Skaarup.

Billede af Raymond Skaarup
Ifølge direktør for Tårnby Forsyning Raymond Skaarup rykker det virkelig noget og mindsker presset på kloaksystemet, når almene boligorganisationer som Tårnbyhuse laver grønne frakoblings- og klimatilpasningsprojekter. Herudover er frakobling af regnvand fra kloakkerne i boligselskaberne en af de billigste måder at skabe mere plads i kloakkerne.
Eksempel fra Randkløvehuse
Eksempel fra Randkløvehuse.
Fakta om Tårnbyhuses projekter
  • Randkløvehuse blev frakoblet i 2015 og Kastruphuse i 2019-2020.
  • Når boligorganisationen frakobler regnvandet, tilbagebetaler Tårnby Forsyning tilslutningsbidraget for regnvand, og boligorganisationerne udfører selv anlægsarbejdet. Prisen for håndteringen af regnvand i de grønne arealer hos boligorganisationerne er ofte kun halvt så dyrt, som hvis forsyningen skulle bygge et stort underjordisk bassin i beton under vejene, hvor der ligger et fintmasket net af ledninger og kabler. Der er også ofte store udfordringer med at omdirigere trafikken i lange perioder til gene for lokalsamfundet.
  • Boligorganisationerne i Tårnby Kommune udgør et kæmpe areal, som genererer store mængder af regnvand. Frakoblingerne har derfor en stor effekt på presset i ledningerne ved kraftig regn og skybrud. Det betyder, at Tårnby Forsyning så ikke behøver at udvide kapaciteten i ledningsnettet, og det bidrager desuden til at mindske risici for oversvømmede kældre samt mindsker sandsynligheden for overløb af kloakken til Øresund.

Flere frakoblingsprojekter i gang  

Tårnby Forsyning har flere frakoblingsprojekter i gang. Herunder Postparken, der ligger under PAB, og drøftelser med yderligere to store boligafdelinger Allégården og Olufsgård 2 A samt endnu et projekt med Tårnbyhuse ved de nyopførte ungdomsboliger på Randkløve Allé.

Billede af regn fra tag

Hvis du som grundejer, i et fælleskloakeret område i Tårnby Kommune, frakobler alt regnvand fra din ejendom, kan TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S tilbagebetale 40 procent af tilslutningsbidraget for regnvandet. I 2022 udgør det 26.797,35 pr. boligenhed

Have grafik

Oversvømmelser og færre insekter er to af de kedelige resultater af den måde, vi har levet på i mange år. Men det er samtidig to problemer, som haveejere i Tårnby kan være med til at løse

Billede af træer

Du kan få op til tre træer til din have, hvis du laver et regnbed til dit regnvand på din grund