Voldsomt regnvejr gav udfordringer i hele hovedstaden

REGN

Kloaksystemet i Tårnby var – ligesom i andre kommuner – overbelastet torsdagen igennem. Tårnby blev ramt af det tredjestørste regnfald siden 1873. Se her, hvordan du som boligejer kan ruste dig til lignende vejrfænomener i fremtiden

Regnvand1

Regnvejret over Tårnby var massivt torsdag og har skabt en del udfordringer i kloaksystemet.

Torsdagens regnvejr var usædvanligt massivt, og det skabte et stort pres på kloaksystemet i Tårnby og i rigtig mange andre kommuner i hovedstadsområdet. Regnvejret over Tårnby var med sine 66 millimeter det tredjehøjeste målt i en november måned i kommunen siden 1873.

Flere boligejere oplevede som en konsekvens af regnvejret gener i og omkring deres huse. Der var blandt andet toiletter, der stod og klukkede, ligesom det var svært at trække ud, og der var kældre, der blev oversvømmet.

Ved regnmængder af den kaliber, som ramte torsdag, er der desværre ikke noget at stille op ud over at væbne sig med tålmodighed. Situationen i Tårnby med et overbelastet kloaksystem var ikke unik, og der var lignende scenarier i vores nabokommuner.

Pumpestationer kørte for fuld kraft

Tårnby Forsynings pumpestationer kørte og var i den grad på overarbejde – nøjagtigt som tilfældet var i hele hovedstadsområdet. Uvejret resulterede i mange mindre oversvømmelser i hele Københavnsområdet – herunder en ikke tidligere set oversvømmelse i den københavnske metro.

Når der bliver ved med at falde så meget regn, som der gjorde torsdag i mange timer, er kloaksystemet ganske enkelt ikke dimensioneret til det. Heldigvis sker det ikke så tit, at der falder så meget regn i så lang tid.

Et par døgn før grundvandet er faldet

Grundvandsstanden er steget i forbindelse med regnvejret, og grundvandet vil kunne sive ind i utætte samlinger i kloakkerne og bevirke, at systemet er på overarbejde. Der kan godt gå et par døgn, før grundvandsstanden synker, men alle Tårnby Forsynings pumpestationer kører som de skal.

Nogle boligejere oplevede oversvømmelser i kældre, og mange haver stod under vand. Det er en ærgerlig og irriterende situation, og ved disse hændelser er det op til grundejeren selv at få afhjulpet problemet. Oftest kan ens eget forsikringsselskab hjælpe med at henvise til et VVS-firma eller skadesikringsspecialister.

Mange veje havde ligeledes vand liggende, da vejbrønde og kantstensbrønde ikke kunne følge med. Her er det vejejeren – enten grundejerforeningen eller kommunen, der har ansvaret.

Tårnby Forsyning samler data omkring torsdagens hændelser ind, og alle henvendelser vil blive registreret, så de kan bruges til den fremtidige planlægning af tiltag, der kan mindske kapacitetsproblemer.

Tips til dig boligejer
  • Har du kælder er en mulighed at installere et højvandslukke eller sløjfe kælderafløb, der ikke bruges. Begge dele kan forhindre, at spildevand presses op i kælderen.
  • Sørg også for at holde tagrender og nedløbsrør frie for blade, så regnvandet kan flyde frit.
  • Overvej om terrænet rundt om huset kan skråne udad, så regnvandet løber væk fra huset og ikke ned i fx kældre.
  • Reducer omfanget af asfalt og fliser, og brug i stedet en såkaldt permeabel belægning, som kan lade vandet trænge igennem, såsom græs, grus og fliser med gennemtrængelige fuger.
  • Opsaml regnvand i regnvandsbeholder til senere genanvendelse. Opsamlingen kan både ske i den lille skala med en regnvandstønde eller i stor skala med underjordisk beholder, hvor vandet kan bruges til husholdningen som toiletskyl og tøjvask.
  • Afled regnvand til regnbede og/eller såkaldte faskiner, som vil nedsive vandet i stedet for, at det løber i kloakken sammen med spildevandet. Hvis du frakobler alt regnvand, kan TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S tilbagebetale 40 procent af tilslutningsbidraget for din ejendom.
...