FAQ: Fjernvarme

Her kan du finde svar på nogle af de spørgsmål, som vi ofte får om fjernvarme

Generelt om fjernvarme: 

Hvad er fjernvarme? 

Kort fortalt fungerer fjernvarmesystemet ved, at vand bliver varmet op på et kraftværk, hvorefter det sendes ud til de enkelte boliger via et isoleret rørsystem i jorden.

Via stikledninger ledes vandet fra de store hovedledninger og ind i de enkelte boliger, hvor det sendes ud i radiatorer eller i gulvvarmesystemet og giver varmt vand i vandhaner, brusere og badekar.

Når vandet har afgivet varmen til boligerne, sendes det tilbage til kraftværket, hvor det igen varmes op og sendes ud til boligerne på ny.

Læs meget mere om fjernvarme her:

Grafik med grøn thumps up

Her finder du information og fakta om fjernvarme

Hvad er fordelene ved fjernvarme?

Der er flere fordele ved fjernvarme. De fleste fremhæver, at det er en nem og stabil varmeløsning, som man ikke skænker mange tanker i hverdagen.

Fjernvarmen bygger på ideen om at bruge spildvarme til opvarmning, og på den måde udnytter vi vores ressourcer effektivt. 

Samtidig kan fjernvarmen udnytte mange forskellige energiformer.

Ikke mindst er fjernvarmen støj- og lugtfri. 

Læs mere om fordelene:

FJERNVARME
Billede af kat på radiator

Som forbruger tager du ikke kun stilling til pris, men også til en række andre faktorer, når du tilmelder dig fjernvarmen. Det gælder ikke mindst den grønne dagsorden. Læs om alle overvejelserne her

Hvor kommer fjernvarmen i Tårnby og Dragør fra?

Tårnby Forsyning får fjernvarmen leveret fra CTR (Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S), som leverer i en lang række kommuner.

Varmen er blandt andet baseret på overskudsvarme fra elproduktion og certificeret biomasse. 

Læs mere om varmekilderne hos CTR.

Samtidig har CTR en ambition om at være CO2-neutral i 2025.

Se også Tårnby Forsynings fjernvarmedeklaration: 

Deklaration

Tårnby Forsynings deklaration for fjernvarme 2022. Deklarationen viser, at fjernvarme er grøn

Hvor grøn er fjernvarmen?

Fjernvarmesystemet leverer for nuværende ikke 100 procent grøn varme. Men den grønne omstilling er i fuld gang, og i den forbindelse har fjernvarmen især den fordel, at man kan udnytte flere teknologier og energikilder til at producere varmen.

Der arbejdes således med at udvikle flere grønne alternativer, som løbende bliver implementeret i produktionen af fjernvarmen.

For eksempel har CTR, som leverer fjernvarmen til Tårnby Forsyning og Dragør Fjernvarme, taget initiativ til to nye elkedler på Frederiksberg, der vil medføre en CO2-reduktion i fremtiden. 

CTR har i øvrigt en ambition om at være CO2-neutral i 2025.

Det er blot et par eksempler på mange initiativer, der er i gang på fjernvarmeområdet, og efterhånden som omstillingen finder sted, vil fjernvarmen også blive mere grøn.

Se eventuelt også Tårnby Forsynings seneste fjernvarmedeklaration:

Deklaration

Tårnby Forsynings deklaration for fjernvarme 2022. Deklarationen viser, at fjernvarme er grøn

Vil biogas erstatte naturgas til opvarmning i private boliger?

Den seneste melding fra staten er, at biogas ikke skal benyttes til rumopvarmning, men primært anvendes i industrien i de sektorer, der er vanskelige at elektrificere.

Det fremgår af den klimaftale om grøn strøm og varme, som et bredt flertal i Folketinget blev enige om i 2022.

Heri fremgår det, at Danmark skal udfase anvendelsen af naturgas, og det er den politiske ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr.

I stedet skal gasfyrene i husholdningerne erstattes med fjernvarme eller andre individuelle varmeløsninger – eksempelvis varmepumper.

Fjernvarme er et godt alternativ, da alle energikilder kan anvendes til produktionen – både nuværende og fremtidige. Samtidig kan de kollektive værker udnytte energikilderne mere effektivt end de individuelle løsninger.

Hvorfor skal jeg vælge fjernvarme?

Når man som privatperson fryser og tænder for sin varme, forventer man også, at det virker. Og det er netop en af fordelene ved fjernvarme. Du får en fremtidssikker varmeforsyning, der er selvkørende fra dag ét, det er installeret.

Fjernvarmen kører samtidig på et lydløst og lugtfrit anlæg, og mange skænker derfor slet ikke fjernvarmen en tanke i det daglige.

Tilmelder du dig abonnementsordningen, sørger Tårnby Forsyning og Dragør Fjernvarme for den løbende for service og vedligehold, ligesom udgifterne til selve installationen er inkluderet i abonnementsprisen. Du skal med andre ord ikke betale et stort startbeløb for at komme i gang.

Når anlægget i din bolig trænger til udskiftning, bliver det skiftet. Dermed har du med abonnementsløsningen sikret dig en varmeforsyning mange år ude i fremtiden.

Ansøger du om fjernvarme, inden gravearbejdet begynder, sparer du samtidig investeringsbidraget på cirka 23.000 kr. Bemærk dog, at der vil være udgifter til at få gravet stikledningen ned. (1.250 kr. per meter jf. gældende takst.)

Betragter vi fjernvarmen i et større perspektiv, er en af de helt klare fordele også, at det kan produceres fra mange forskellige energikilder. Og dermed er fjernvarmen heller ikke er lige så følsom over for udsving i priserne som naturgas og el.

Ifølge Tårnby Forsynings fjernvarmedeklaration udgør el blot 4% af den samlede brændselsfordeling. For dig som forbruger betyder det for eksempel, at du ikke vil opleve store udsving i fjernvarmeprisen, når elprisen stiger.

Du kan med andre ord forvente en nogenlunde fast udgift til din fjernvarme og dermed også forudse dine varmeudgifter.

Om udbygningen af fjernvarme i Tårnby og Dragør:

Hvornår kan jeg få fjernvarme?

Stort set alle enfamiliehuse, etageejendomme og erhvervsejendomme i Tårnby og Dragør får tilbudt fjernvarme i de kommende år frem mod 2028.

Dog tager det tid at gennemføre så stort et anlægsprojekt, som udbygningen af fjernvarmenettet i både Tårnby og Dragør Kommuner er.

Herunder kan du søge på din adresse og se, om du kan få fjernvarme, samt hvornår det forventes, at vi kan nå frem med fjernvarmen til dig.

Billede af Tårnby oppefra

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Tårnby

Billede fra Dragør

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Dragør

Hvorfor tager det længere tid at lægge fjernvarmerør?

Fjernvarmerør tager længere tid at lægge end eksempelvis vand og kloakrør.

Det skyldes, at flere firmaer skal ind over fjernvarmerørene, når de graves ned. Det medfører mere koordination og flere processer. Blandt andet skal rørene kontrolleres og trykprøves. 

Samtidig er der tale om et meget stort infrastrukturprojekt, der skal planlægges og sendes i EU-pligtigt udbud, projekteres for derefter at udføres.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.
Hvem kan få fjernvarme?

Stort set alle enfamilieshuse og etageejendomme får tilbudt fjernvarme i de kommende år, og det er planen, at alle parcelhuskvarterer får mulighed for fjernvarme.

Men i nogle områder vil der være så få boliger, at det ikke økonomisk vil kunne svare sig at lægge fjernvarmerør. Her vil det være nødvendigt, at man som borger selv finder en alternativ varmekilde. 

Der vil ligeledes være krav om, at en vis procentdel af grundejerne ønsker fjernvarme. Ellers kan det ikke betale sig at lægge fjernvarmerørene ud.

På kortet herunder kan du se, hvorvidt din bolig er inkluderet i udbygningsplanen for fjernvarmenettet. Bemærk, at der er en adressetjekker for både Tårnby Kommune og for Dragør Kommune.

Billede af fjernvarmekort

Se kort, tjek din adresse og ansøg

Hvad vil det sige, at et område er projektgodkendt?

På kortet over udbygningsplanen for fjernvarmenettet viser de lilla områder ”projektgodkendte områder”.

Billede af fjernvarmekort

Se kort, tjek din adresse og ansøg

Det betyder, at der i kommunen er givet den politiske godkendelse til, at fjernvarmen må rulles ud i dette område.

Dermed er de områder så langt i processen, at der kan sættes gang i selve projekteringen og udbygningen af fjernvarmenettet her.

De økonomiske spørgsmål:

Hvad koster det at få fjernvarme?

Ifølge lovgivningen skal fjernvarmeprisen fungere efter et hvile-i-sig-selv-princip. Det vil sige, at indtægterne skal dække omkostningerne, og ingen må tjene penge på fjernvarme.

Tilslutning til fjernvarme er forbundet med dels nogle etableringsomkostninger samt normale driftsomkostninger. Vi har lavet en nærmere beskrivelse af begge dele på vores hjemmeside – både for borgere i Tårnby Kommune samt for borgere i Dragør Kommune.

Læs om etableringsomkostningerne i Tårnby:

Billede af fjernvarmerør

Spar investeringsbidraget - ansøg inden vi graver

Og om driftsomkostningerne i Tårnby:

Billede af hænder på regnemaskine

Her finder du prisen på varme i Tårnby

Her kan du læse mere om etableringsomkostningerne i Dragør:

Billede af fjernvarmerør

Spar investeringsbidraget - ansøg inden vi graver

Og her finder du flere informationer om driftsomkostningerne for fjernvarme i Dragør:

Billede af hænder på regnemaskine

Her kommer prisen på varme i Dragør

På grund af hvile-i-sig-selv-princippet vil et eventuelt overskud blive betalt tilbage, hvis selskaberne har overskud ved årets afslutning. Det vil ske i form af et tilsvarende fald i fjernvarmeprisen.

Så har du som forbruger betalt for meget i forhold til dit faktiske varmeforbrug, vil dette blive modregnet på din næste opgørelse.

Prisen på fjernvarme bliver justeret én gang om året, og du kan se de aktuelle priser her på hjemmesiden og på det gældende takstblad.

Hvad betyder det at have fjernvarme på abonnement?

I bund og grund handler det om, at du skal tage stilling til, om du vil eje dit fjernvarmeanlæg, eller du vil leje det af os.

Hvis du vil eje dit anlæg, skal du takke nej til abonnementsordningen. Så sørger du selv for at indkøbe, installere og servicere fjernvarmeanlægget i din bolig. 

Hvis du vil leje dit anlæg, skal du takke ja til abonnementsordningen. Så betaler du et årligt beløb (som opkræves månedligt), og så sørger vi til gengæld for at levere, installere, servicere og vedligeholde dit fjernvarmeanlæg i årene fremover. Når anlægget om mange år skal skiftes ud, kommer vi også og gør det.

Læs mere om abonnementsordningen:

Billede af tastatur med abonnements knap

Få dit fjernvarmeanlæg på abonnement. Bemærk at den er for privatkunder

Hvad gør jeg, hvis jeg vil købe mit eget fjernvarmeanlæg?

Ved køb af egen fjernvarmeunit, skal du være opmærksom på følgende:

Tårnby Forsyning ikke har ansvar for din fjernvarmeunit eller installation. Installeringen og alle spørgsmål omkring drift og vedligehold, er et forhold mellem dig og en autoriseret VVS’er. Installationen skal ske i henhold til Tårnby Forsynings gældende leveringsbestemmelser.

Det er ikke muligt at købe en fjernvarmeunit af Tårnby Forsyning.

Her kan du læse leveringsbestemmerne omkring fjernvarme:

Her kan du læse leveringsbestemmelserne omkring fjernvarme

 
Hvordan fungerer Tryghedsordningen? 

Det tager tid at få bragt fjernvarmen ud til både Tårnby og Dragør kommuner. Og for nogle kan ventetiden være lang, hvis det nuværende gas- eller oliefyr begynder at vise tegn på træthed.

Derfor tilbyder Tårnby Forsyning sine kommende fjernvarmekunder en tryghedsordning.

Tryghedsordningen fungerer som en form for forsikring af din nuværende varmekilde. Det betyder, at vi dækker eventuelle omkostninger til reparation af dit gas eller oliefyr, hvis det bliver nødvendigt, inden vi når frem med fjernvarmen til dig.

Ligeledes dækker vi udgifterne til en hel udskiftning af dit nuværende olie- eller gasfyr, hvis det bliver aktuelt.

Det koster 1.500 kr. i et engangsbeløb at tilmelde sig Tryghedsordningen, ligesom der vil være en selvrisiko på 2.500 kr. ved alle reparationer på det eksisterende varmeanlæg. Ordningen tilbydes kun i områder, der er projektgodkendte.

Tryghedsordningen vil derfor løbende blive tilbudt til fjernvarmekunder i takt med, at de enkelte etaper i udbygningen af fjernvarmenettet bliver endeligt projektgodkendt.

Du kan altid følge med i status for dit område her: 

Billede af fjernvarmekort

Se kort, tjek din adresse og ansøg

Derudover er der en række betingelser, der skal være opfyldt, før man som kunde kan gøre brug af tryghedsordningen.

Læs om vilkårene i Tryghedsordningen:

Grafik af hus

Tårnby Forsyning tilbyder dig en Tryghedsordning, som dækker reparationer af dit gas- eller oliefyr, mens du venter på fjernvarme

Bor du i et projektgodkendt område, og har du allerede ansøgt om fjernvarme, kan du stadig godt nå at tilmelde dig Tryghedsordningen. Du skal bare gå ind og ansøge igen.

Når du bor i et projektgodkendt område, vil du få mulighed for at tilvælge Tryghedsordningen, hvorefter din ansøgning vil være opdateret med Tryghedsordningen.

Ansøg her: 

Billede af Tårnby oppefra

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Tårnby

Billede fra Dragør

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Dragør

Stikledningen - sådan kommer fjernvarmen ind i dit hus

Fjernvarmen sendes fra hovedledningerne i den offentlige vej og ind til den enkelte husstand via en såkaldt stikledning, der graves ned i jorden.

Inden vi begynder på gravearbejdet, vil der blive afholdt et møde hos dig, hvor der bliver lavet en stikledningssaftale samt en skitse over, hvor stikledningen skal føres over din grund, og hvor den skal ind i huset. Som udgangspunkt vil vi lægge ledningen der, hvor der er kortest afstand fra hovedledningen i vejen.

Konkret kommer vi til at grave en rende fra vejen og frem til ydermuren på dit hus, hvori stikledningen vil ligge. Bagefter lægger vi jord og fliser på plads.

Der kan godt gå noget tid fra ledningerne er gravet ned og til, der er varmt vand i rørene, og den egentlige tilslutning til fjernvarme kan ske.

Når der er varmt vand i rørene, får du besked om, at installationen af din fjernvarmeenhed i huset kan blive sat i gang.

Du betaler for etableringen af stikledningen. Prisen afhænger af afstanden fra vejskel og frem til facaden på din husmur. Stikledningen koster 1.250 kr. (inkl. moms. pr. påbegyndt meter.) frem til nærmeste facadeflade. Dog betales der maksimalt for 25 meter. 

Læs om detaljerne i stikledningsaftalen her: 

Grafik med Tårnby Forsyning-logo

Vi har nedenfor opsummeret nogle væsentlige forhold, som du skal være opmærksom på, når du skal have lavet stikledningsaftale

Kan man lave fælles stikledning med naboen?

Nej, det vil være nødvendigt med en stikledning til hver bolig, da vi gerne vil kunne afbryde varmen individuelt.

Kan jeg få lavet en stikledning nu og vente med opkobling til fjernvarme?

Nej. Af hensyn til driften af fjernvarmenettet, skal stikledningen være aktivt i brug. Ellers risikerer vi, at det kan påvirke ledningsevnen i fjernvarmenettet.

Alt det praktiske:

Hvor ansøger jeg om fjernvarme?

På Tårnby Forsynings hjemmeside kan du tjekke, om du kan få fjernvarme på din adresse og ansøge direkte via linket på siden.

Vær opmærksom på, at der er en adressetjekker for både Tårnby Kommune og for Dragør Kommune:

Billede af Tårnby oppefra

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Tårnby

Billede fra Dragør

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Dragør

Du skal blot indtaste din adresse og herefter tage stilling til, om du ønsker fjernvarme med eller uden et abonnement. Altså om du vil eje dit anlæg og derfor selv stå for indkøb, installation og service. Eller om du vil leje det af os via et abonnement, så vi står for indkøb, installation og service på anlægget i de kommende år.

Når du udfylder ansøgningen, accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig, og du vil høre fra os, når vi har modtaget din ansøgning.

Bemærk, at ansøgningen om fjernvarme ikke er bindende. En ansøgning om fjernvarme er blot en tilkendegivelse af, at du er interesseret i at skifte til fjernvarme i din bolig.

Først når du underskriver en aftale om tilslutning til fjernvarme, er din tilmelding bindende.

Hvad skal der til for at få fjernvarme?

Der vil være krav om, at en vis andel af grundejerne tilslutter sig fjernvarmen for at projektet bliver samfundsøkonomisk rentabel.

I forhold til det praktiske arbejde er der forskellige løsninger.

Hvis du har valgt en abonnementsordning hos Tårnby Forsyning, kommer vi og installerer dit nye anlæg samt sørger for servicen fremadrettet.

Læs mere om abonnementsordningen her:

Billede af tastatur med abonnements knap

Få dit fjernvarmeanlæg på abonnement. Bemærk at den er for privatkunder

Hvis du har valgt at stå for installationen selv, skal du selv sørge for at købe et fjernvarmeanlæg samt finde en VVS-installatør, der kan sætte det op og udføre den efterfølgende service og vedligehold.

Læs mere om selve processen med at få fjernvarme:

Billede af fjernvarmefamilie

Hvad skal der ske, når du skal have fjernvarme, og hvad skal du som kommende fjernvarmekunde gøre? Det er nogle af de spørgsmål, som du finder svar på i denne gennemgang af kunderejsen

Kan fjernvarme tilsluttes i alle hjem?  

Fjernvarme fungerer ved at levere varmt vand fra et kraftværk ud til de enkelte boliger via et nedgravet og isoleret rørsystem.

Derfor kræver fjernvarmen også, at der er et vandbåret varmesystem med vandrør og radiatorer eller gulvvarme i huset.

Hvis ikke dette findes i forvejen, kræver det, at der installeres et vandbåret varmesystem, før der kan leveres fjernvarme til huset. 

Hvad er tidsfristen for at ansøge om fjernvarme? 

Tidsfrister vil blive meldt ud af Tårnby Forsyning og Dragør Fjernvarme for de enkelte områder.

Du kan dog allerede nu ansøge om at få fjernvarme, og hvis du ansøger inden, vi begynder at grave på din vej, sparer du investeringsbidraget, som normalt koster cirka 23.000 kr.

Samtidig bidrager du til, at vi bedre kan planlægge gravearbejdet og dermed undgå unødige forsinkelser.

Ansøg om fjernvarme via vores adressetjekker i Tårnby og Dragør kommuner:

Billede af Tårnby oppefra

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Tårnby

Billede fra Dragør

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Dragør

Hvordan ansøger jeg om fjernvarme, hvis jeg ikke kan gøre det digitalt?

I så fald er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice via telefon: 32 46 20 30 (Tast 1) og så vil en af vores kundeservicemedarbejdere hjælpe dig med at ansøge. 

Herefter vil du få det yderligere materiale i form af eksempelvis 'Aftale om levering af fjernvarme' sendt via post til din husstand. 

Kan jeg få fjernvarme, hvis jeg bor i et flerfamiliehus, dobbelthus eller mindre etagebyggeri?

Det korte svar er ja.

Men der er forskel på, hvordan du skal ansøge, og hvilke løsninger Tårnby Forsyning kan tilbyde, alt efter hvilken form for bolig der er tale om.

Kort sagt skelnes der mellem, om skellet mellem boligerne går vandret i boligen – for eksempel når der er tale om én ejerlejlighed på førstesalen og én ejerlejlighed i stueetagen. Eller om skellet går lodret igennem huset.

Bor du i et flerfamiliehus, hvor der er én lejlighed på førstesalen og én i stueetagen, skal der ifølge Ejerlejlighedsloven være dannet en ejerforening, og det er denne, der skal ansøge om fjernvarme – IKKE den enkelte boligejer.

Det samme gælder for mindre etagebyggerier med en eller flere ejerlejligheder oven på hinanden.

I begge tilfælde gælder det, at der ikke kan leveres fjernvarme til kun den ene eller udvalgte ejerlejligheder.

Samtidig kan Tårnby Forsyning ikke tilbyde fjernvarme på abonnement til denne slags boliger, da vores fjernvarmeanlæg (fjernvarmeunits) ikke er dimensioneret til at forsyne flere husstande.

Er der i stedet tale om et såkaldt dobbelthus på samme matrikelnummer, hvor skellet mellem boligerne går lodret gennem huset, er der i byggelovsmæssig forstand tale om to sammenbyggede enfamiliehuse.

I dette tilfælde er det den enkelte boligejer, der skal ansøge om fjernvarme, og her kan Tårnby Forsyning også tilbyde en abonnementsordning.

I praksis bliver der ved dobbelthuset på samme matrikelnummer etableret en lidt større stikledning frem til boligen, og herefter fordeles fjernvarmen til hver enkelt bolig, som har hvert sit fjernvarmeanlæg (fjernvarmeunit).  

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan få fjernvarme på min adresse?

I 2022 indgik et bredt flertal i Folketinget aftalen ”Danmark kan mere II”, hvori det er ambitionen, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr.

Bor du i et område, hvor der ikke udlægges fjernvarme, eller kan du ikke vente, til vi når frem til din adresse, skal du derfor selv stå for et alternativ til olie eller naturgas. Det vil ofte være i form af varmepumper, jordvarme og lignende alternativer.

Det kan Tårnby Forsyning og Dragør Fjernvarme ikke hjælpe med. Men du kan i stedet kontakte en VVS-installatør, så I sammen kan finde den bedste løsning for dig.

Hvordan foregår afkobling fra naturgas?

Hvis du har naturgas, skal du selv opsige din gasaftale hos gasselskabet Evidas hjemmeside. Husk først at gøre det, når du kender datoen for, hvornår fjernvarmen bliver tilsluttet hos dig.

Det er muligt at søge om tilskud fra Energistyrelsens afkoblingspulje. Det skal gøres, når du opsiger din aftale hos Evida.

Læs mere om afkoblingspuljen, og hvordan du søger den.

Hvordan foregår afkobling fra olie?

Hvis fjernvarmen skal erstatte et eksisterende oliefyr, afhænger proceduren af, om der er tale om en fritstående eller nedgravet olietank.

Har du en fritstående olietank, sørger vi for, at den bliver tømt og fjernet.

Er din olietank gravet ned, sørger vi for, at den bliver tømt og afproppet, men vi graver den ikke op. Vil du have den nedgravede olietank fjernet eller sandfyldt, er det dit ansvar som grundejer og Tårnby Forsyning uvedkommende.

Husk at du selv skal afmelde din olietank hos kommunen.

Hvor meget fylder et fjernvarmeanlæg?

Det nye fjernvarmeanlæg bliver monteret inde i huset – typisk der, hvor dit gamle fyr var placeret. 

Dertil kommer en udvendig del i form af fjernvarmemåler og ventiler, som placeres i et udvendigt skab i huse uden kælder. Hvis huset har kælder, kan det i visse tilfælde blive monteret inde i kælderen.

Billede af installeret fjernvarmeenhed

Her kan du se et typisk eksempel på installeret fjernvarmeenhed

Et fjernvarmeanlæg er lydløst, rent og selvkørende fra dag ét. Det er næsten vedligeholdelsesfrit, og det har en meget lang levetid.

Hvis du har vandbårne radiatorer (radiatorer med varmt vand) eller gulvvarme kan du bruge dine nuværende radiatorer og gulvvarme til fjernvarmen. Der kræves altså ikke også udskiftning af disse.

Hvordan foregår processen med at skifte til fjernvarme? 

Når du har besluttet dig for, at du vil skifte din nuværende varmekilde ud med fjernvarme, skal du ansøge om det her på vores hjemmeside. Alt afhængig om du bor i Tårnby Kommune eller Dragør Kommune skal du klikke ind på den kommune, hvor du bor:

Billede af Tårnby oppefra

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Tårnby

Billede fra Dragør

Her kan du tjekke din adresse og ansøge om fjernvarme i Dragør

Når du ansøger, skal du samtidig tage stilling til, om du vil have fjernvarme via vores abonnementsordning og dermed leje anlægget, så vi indkøber, servicerer og udskifter anlægget, når den tid kommer. Eller om du vil eje anlægget selv, og derfor også selv stå for indkøb, service, reparationer og lignende.

Når du sender os en ansøgning, binder du dig ikke til noget. Din ansøgning er blot en tilkendegivelse af, at du er interesseret i at få fjernvarme, og med din ansøgning accepterer du samtidig, at vi må kontakte dig efterfølgende.

Når vi nærmer os tidspunktet for gravearbejdet i dit område, sender vi dig en egentlig aftale, der skal underskrives. Først her binder du dig endeligt.

Når aftalen er underskrevet, får du en mail fra os med besked om, at der skal bookes et stikledningsmøde. På dette møde vil du sammen med entreprenøren få gennemgået, hvor fjernvarmerørene skal føres ind i dit hus, samt hvor selve fjernvarmeanlægget skal placeres i din bolig.

På mødet skal du underskrive en stikledningsaftale, og derefter er der kun tilbage at lade gravearbejdet begynde.

Bemærk at der godt kan gå noget tid, fra fjernvarmerørene er gravet ned, til der er varmt vand i rørene, og den egentlige tilslutning til fjernvarme kan ske.

Du får selvfølgelig besked, når systemet er klar, og installationen af dit fjernvarmeanlæg i huset kan blive sat i gang.

Læs mere om kunderejsen: 

Billede af fjernvarmefamilie

Hvad skal der ske, når du skal have fjernvarme, og hvad skal du som kommende fjernvarmekunde gøre? Det er nogle af de spørgsmål, som du finder svar på i denne gennemgang af kunderejsen

Eller se vores film:

Billede af familie der har fået fjernvarme

Se hvordan Tårnby-Dragør familien får fjernvarme

Hvordan forbereder jeg mig på fjernvarme, hvis jeg bygger nyt eller renoverer?

Først og fremmest skal du sørge for, at vi kan få fjernvarmen ind i huset. Det kan f.eks. gøres ved indstøbning af indføringsbøjninger til de to fjernvarmerør.

Til en almindelig villainstallation skal der bruges et indføringsrør og bøjning i størrelsen ø160 mm. Det er ikke noget, som Tårnby Forsyning udleverer. Det skal du som bygherre selv indkøbe.

Generelt anbefaler vi, at indføringsbøjningerne udføres helstøbt. Vi har oplevet nogle tilfælde, hvor der er anvendt kloakrør, som ikke har været samlet ordentligt. Dermed har prærøret ikke kunne føres ind. Og der opstår risiko for kappeskade.

Selve indføringsrøret skal være minimum ø160 mm.

Du skal også være opmærksom på, at der er tilstrækkelig plads til rørtræk, måler, varmtvandsbeholder og selve fjernvarmeanlægget osv.

Endelig skal du ansøge om fjernvarme på vores hjemmeside og vælge, om du vil have abonnementsordning eller ej samt underskrive den aftale, som vi sender til dig, når vi er på vej med fjernvarmen. 

Kan jeg beholde min egen varmtvandsbeholder?

Nogle boliger har en varmtvandsbeholder i forbindelse med et ventilationsanlæg.

Hvis du ønsker at bruge denne varmtvandsbeholder samtidig med, at du får fjernvarme fra Tårnby Forsyning, er det ikke muligt at få fjernvarme på abonnement.

Det skyldes, at du i sommerperioden (uden for fyringssæsonen) ikke vil få vand ind igennem fjernvarmestikket, når du bruger din egen varmtvandsbeholder uden om fjernvarmeinstallationen.

Den manglende vandgennemgang vil give en risiko for en øget PH-værdi og påvirke ledningsevnen. Derfor kan Tårnby Forsyning ikke garantere en ordentlig service og funktion af fjernvarmeinstallationen, når stikket risikerer at ligge dødt i sommerhalvåret, og derfor tilbyder vi ikke abonnement uden, at vi leverer den fulde fjernvarmeinstallation inklusive en varmtvandsbeholder.

Vil mit smart-home-system fungere med et nyt fjernvarmeanlæg? 

Smart-home-systemer styres typisk via rumtermostater og sensorer inde i huset. Styring af gulvvarme og radiatorer er uafhængig af fjernvarmeanlægget.

Hvis du har et smart-home-system, vil det være dét, som du selv kan styre, og fjernvarmeanlægget vil følge det forbrugsmønster, som du har.

Har du et smart-home-system i forvejen, når du får fjernvarme, vil det derfor normalt stadig virke som det plejer, når man får fjernvarme. 

Der findes få systemer, der er bygget sammen med den eksisterende opvarmningsform, hvor der skal laves ændringer, hvis der skiftes til fjernvarme. Det er typisk tilfældet, når smart-systemet kommer fra samme producent som den eksisterende opvarmningsform. 

Hvor kan jeg melde flytning?

Det kan du gøre her ved at udfylde den relevante formular:

Skal du flytte eller er du flyttet ind på ny adresse?

Er dit bebyggede areal større end 400 m2?

Repræsenterer du en større ejendom på mere end 400 m2, som eksempelvis erhverv, en boligforening, offentlige bygninger eller institutioner, hjælper vi også dig med at få fjernvarme.

Vi skal i så fald bede dig kontakte Tårnby Forsyning, så vi kan give dig en individuel vejledning. 

Du kan skrive til os på e-mail: fjernvame@taarnbyforsyning.dk eller ringe til os på telefon 32462030 (tast 1).

Fik du ikke svar på dine spørgsmål? Så er du altid velkommen til at henvende dig til vores kundeservice.

Kontakt os på:

E-mail: fjernvarme@taarnbyforsyning.dk

Telefon: 32 46 20 30 (Tast 1)