Du er her:

Du bor på dit drikkevand


Sprøjtefri have”Du bor på dit drikkevand, så drop sprøjtemidler”

 

Mange af os, er ikke klar over, at vi faktisk bor på det grundvand, der ender som drikkevand i glasset. Men det gør det, og det er derfor nødvendigt at beskytte vores fælles grundvand – også i vores private haver.

 

Sprøjtemidler er nemlig giftige for os mennesker, da de er designet til at slå levende organismer ihjel. De er derfor også skadelige for miljøet og sundheden i øvrigt, fordi rester af sprøjtemidler kan ende i både grundvand og fødevarer.

 

Nogle sprøjtemidler kan også ødelægge naturlige økosystemer, forstyrre dyrelivet og forurene overflade- og grundvand, mens andre er sundhedsskadelige for mennesker og mistænkt for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller for at kunne nedsætte evnen til at få børn.

 

Som en inspiration til, hvordan du kan få en både flot og sprøjtefri have, kan du læse folderen Sprøjtefri Have, hvor der er samlet gode råd til, hvordan du går kål på ukrudtet uden sprøjtemidler.

 

Gode råd til en Sprøjtefri Have
 

  • Start op i god tid, for der er ingen tvivl om, at du får det bedste resultat af dit arbejde, hvis du er tidligt ude. Ukrudtet gror, selv om der kun er en lille sprække mellem fliserne, og derfor skal det holdes nede fra det tidlige forår.

 

  • Det er nemmest at fjerne ukrudtet efter regnvejr, når rødderne er løse. Du kan også hælde kogende vand direkte på planten. Det svarer til at bruge en gasbrænder. Planten fordamper sig ihjel.

 

Terrassefliser og indkørsel
 

  • Fej fliser med en stiv kost mindst en gang om ugen. Det ødelægger mange af de små ukrudtsplanter. Rens regelmæssigt fugerne, og fyld efter med fugesand en til to gange om året

 

  • Skal du have ny terrasse eller indkørsel? Brug ukrudtsdug som underlag for grus eller fliser.

 

Læs flere gode råd i Sprøjtefri Have-folderen (åbner som pdf)

 

Læs information til grundejerforeninger

 

 

 

 

 

Det kan du læse mere om  - her