Du er her:

Blødgøring


Blødgøring af drikkevandet i TårnbyDet nye blødgøringsanlæg i TÅRNBYFORSYNING er nu klar til drift, og mandag den 16. oktober bliver der sendt blødgjort vand ud til forbrugerne.

Det betyder, at alle forbruge i TÅRNBYFORSYNING fremover vil modtage vand med den samme hårdhed på ca. 19 dH0.

Det er et stort fremskridt i forhold til tidligere, hvor mange ejendomme fik meget hårdt vand fra forsyningens egne boringer med en hårdhed på over 26 dH0, og andre kunne opleve en stor variation imellem 19 dH0 og 26 dH0. Alt afhængigt af, om vandet kom fra TÅRNBYFORSYNINGs egne boringer eller fra HOFOR, der levere ca. 2/3 af vandet til Tårnby

Fremover vil denne variation i hårdhed ikke forekomme længere, og alt drikkevand vil have en hårdhed på ca. 19 dH0. Man skal derfor huske at ændre indstillingen på opvaskemaskinen, så den bliver indstillet til en hårdhed på 19 dH0.

Den lavere hårdhed på 19 dH0 betyder samtidig, at forbrugerne fremover vil opleve mindre gener med kalkaflejringer i elkedler, vandhaner, på badeværelset og dermed et lavere forbrug af rengørings- og afkalkningsmidler.

Blødgøringsanlægget er første fase i forsyningens arbejde med at indføre såkaldt blødt vand i hele kommunen. Blødt vand har en hårdhed på 10 – 12 dH0. Anden fase, hvor hårdheden sænkes yderligere, bliver indført når HOFOR leverer blødt vand. Dette forventes at ske inden for 5-10 år.

 

Blødgøringen sker ved ionbytning

Grundvandet på Amager er meget hårdt, og det skyldes store mængder kalk i undergrunden. Det er derfor helt naturligt at drikkevandet fra vores egne boringer har et meget højt indhold af magnesium og calcium.

I TÅRNBYFORSYNING sker blødgøringen i en såkaldt ionbytter, der består af tre beholdere, der er fyldt med et materiale (resin), der er i stand til at tilbageholde magnesium- og calciumioner, og efterfølgende erstatte dem med natriumioner. Der anvendes almindeligt kogesalt til processen, uden at vandet dog bliver mere salt af den grund.

 

Blødgøringsanlægget er leveret af SILHORKO, og NIRAS har været rådgiver på projektet.