Du er her:

Blødgøring af vand


Blødgøring af vandet fra VandværketTÅRNBYFORSYNING Vand A/S er i gang med at opføre et anlæg til blødgøring af drikkevandet fra Tårnby Vandværk. Anlægget forventes sat i gang omkring uge 35 i år.

 

Vandet i Tårnby Kommune er meget hårdt. Det betyder, at vandet fra Tårnby Vandværk har en hårdhed på ca. 30 dH°. Vandet fra Tårnby Vandværk blandes med vand fra HOFOR, der generelt er mindre hårdt (ca. 19-22 dH°). Samlet set er vandet fra vandværket derfor ca. 26 - 28 dH°. Det regnes for meget hårdt vand.

 

Hårdheden i vandet fra Tårnby Vandværk vil blive sænket fra "meget hårdt" vand til "hårdt" vand. Samtidigt har vi forberedt vandforsyningen til at kunne øge blødgøringen i takt med, at vandet fra HOFOR forventes blødgjort.

 

Vandforsyningen i kommunen består af 2/3 vand fra HOFOR og 1/3 fra Tårnby Vandværk. Vand fra HOFOR kommer ind i vores system ved Nordmarksvej, Englandsvej og Otto Baches Alle.

 

Tårnby Kommune har besluttet, at vandet i Tårnby skal være mindre hårdt. Det kommer til at ske i tre skridt.

  1. Vandet fra Vandværket tilpasses hårdheden fra HOFOR så vandet fra vandværket  fremover vil ligge på ca. 19-22 dH.°.

  2. Vandet fra HOFOR blødgøres til ca. 12-14 dH°. inden for en horisont på 5-10 år.

  3. Vandet fra Tårnby Vandværk følger med HOFOR, således at alt vand i kommunen dermed vil ligge på  ca. 12-14 dH°.

 

Vi har prioriteret først og fremmest kun at blødgøre vandet fra Tårnby Vandværk. Det skyldes, at vandet her er meget hårdt, og at vi ellers skulle lave 3 blødgøringsanlæg på de tre adresser hvor vi modtager vand fra HOFOR. Det ville blive 3 gange så dyrt og ville være en spildt investering, når HOFOR selv sænker hårdheden på deres vand.

 

Anlægget forventes at koste ca. 4 mio. kr.

 

IonbytningsanlægTårnby Vandværk anvender den såkaldte ionbytnings metode til at fjerne vandets hårdhed.

 

Vandets hårdhed er bestemt af indholdet af magnesium- og calciumioner. I en ionbytter bytter magnesium- og calciumioner plads med natruim- og chloridioner.

Vandet fra anlægget vil have hårdheden 0 dH°. Det kan man ikke bruge i drikkevandsforsyningen. Derfor blandes vandet med det almindelige vand så man får den hårdhed man skal bruge.

 

Det er nyt at blødgøre vand på et almindeligt vandværk som Tårnby Vandværk, men metoden er meget udbredt i industrien, som f.eks. på medicinalfabrikker, laboratorier mv.

 

Der findes andre måder at blødgøre vandet på. HOFOR er ved at indføre blødgøring ved den såkaldte pelletmetode. Ved denne metode får man kalken ved at fælde ud som små kugler af kalk. Pelletmetoden er ved at blive indført på Brøndby vandværk, og forventes at blive indført i hele HOFORs vandforsyning indenfor en årrække.